Promoveren, hoe gaat dat, als buitenpromovendus?

In augustus 2013 kreeg ik de de vraag of ik niet zou willen promoveren op het onderwerp patiënt coaching.

In maart 2013 heb ik me teruggetrokken uit  het project dat ik samen met Windesheim deed naar patientencoaching (ondersteuning) bij oudere borstkankerpatiënten. (onder het lectoraat Innoveren in de ouderenzorg, in het kader van ondernemen, onderwijs en onderzoek). Het enthousiasme en het gevoel samen aan iets wezenlijks te werken, wat er in 2010 nog was ten tijde van de eerste pilot (veldonderzoek), was helaas wat mij betreft verdwenen.

Patiëntencoaching was dus “onderzoeksloos”, terwijl ik het belangrijk vind om te vinden: 1.  of het werkt, en als het werkt: 2. wat er werkt en 3. hoe het werkt. In de hoop dat er iets gevonden wordt waardoor het beter wordt voor patiënten in hun relatie met hun behandelaar.  Met dit in gedachten kwamen nieuwe mogelijkheden op mijn pad voor onderzoek. Het was een kwestie van 1 en 1 optellen. Sandra van Dulmen en Paul Brand zijn nu beide mijn beoogd promotoren, zoals dat heet.

Het is nu april 2014 en ik heb een onderzoeksvraag voor een sytematic review (dec), zoekstrings voor 5 databases, een logboek SR, en ben nu bezig met het ontdubbelen van de citations (ruim 13.000). De volgende stap is het selecteren, op basis van in-en exclusie criteria  in de titles en abstracts. Ik heb net de brief met de inschrijving als promovendus op de bus gedaan. Dat maakt het gemakkelijker om aanvullende cursussen te volgen en zo nodig faciliteiten van de universiteit gebruiken.

In dit blog wil ik verslag doen van mijn promotie traject, voor mezelf, om terug te lezen, en voor andere geïnteresseerden. Waarom het allemaal zolang duurt, welke vragen ik heb, wat er nodig is, welke beslissingen er genomen worden enz.

Advertisements

Over Irèn Alders

Ik ben docent, trainer en coach op gebied van bewustwording en communicatie met patiënten. Ik doe (promotie) onderzoek naar de effecten van een persoonlijke patientcoach op patiëntenparticipatie in de spreekkamer bij een medisch specialist. Aan deze aanpak ligt ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en de Pulsar methodiek veranderkunde ten grondslag. Ik ben lid van EACH (European Association of Communication in Healthcare) en de Nederlandse ver. Voor Medisch onderwijs. Verder houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil door deelname aan het Patient-Provider Interaction netwerk van het Nivel, CBO platform Gedeelde besluitvorming en Patient Empowerment netwerk van IQ Healthcare (Radboudumc). (CRKBO geregistreerd). Verder houd ik van wandelen met onze hond en schilderen met olieverf, 't liefst dieren :-).
Dit bericht werd geplaatst in promoveren en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s