Wanneer is het genoeg? Mag je stoppen, uitblazen of móet je verder?

Je verandert de stroom alleen al door te liggen

Je verandert de stroom alleen al door te liggen

Afgelopen zaterdag een workshop gegeven over communicatie met je arts. Een moeder van een meisje met een ernstige botziekte vroeg zich af waarom ze toch niet 112 had gebeld toen het weer mis was. Het deed mij pijn in mijn hart te zien hoe ze zichzelf op die manier verwijten maken. Ik ken ook die situaties, waarin ik me afvraag: waarom doe ik nou zo? Waarom weten we niet beter?

Dat is hard. Oordelend, en het maakt me/je verdrietig en bang. Dat woordje “waarom” is de oorzaak daarvan … Kortom, het helpt niet om iets te leren, want dan heb ik/je een open geest nodig en nieuwsgierigheid. Hoe zou het ook kunnen? Het is wel fijn om iets te leren van een situatie die zich heeft voorgedaan. Mag dat ook één ding zijn? En kun je jezelf dan ook een compliment geven wat goed ging?

Medeleven, compassie met jezelf. Het is zo moeilijk. Ik werk vaak harder door dan goed voor me is, omdat ik vind dat ik een bijdrage moet leveren, dat ik mijn best moet doen. Gevolg: je loopt leeg en op een gegeven moment is er niets meer om te geven. Het is dus goed voor je eigen bijdrage om ook tijd te nemen om op te laden, jezelf goed genoeg te vinden. Je doet genoeg. (geldt ook voor mantelzorgers, moeders, zzp-ers en anderen die aan zichzelf twijfelen en te hard werken).

soms hoef je alleen maar te zijn

Advertisements

Over Irèn Alders

Ik ben docent, trainer en coach op gebied van bewustwording en communicatie met patiënten. Ik doe (promotie) onderzoek naar de effecten van een persoonlijke patientcoach op patiëntenparticipatie in de spreekkamer bij een medisch specialist. Aan deze aanpak ligt ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en de Pulsar methodiek veranderkunde ten grondslag. Ik ben lid van EACH (European Association of Communication in Healthcare) en de Nederlandse ver. Voor Medisch onderwijs. Verder houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil door deelname aan het Patient-Provider Interaction netwerk van het Nivel, CBO platform Gedeelde besluitvorming en Patient Empowerment netwerk van IQ Healthcare (Radboudumc). (CRKBO geregistreerd). Verder houd ik van wandelen met onze hond en schilderen met olieverf, 't liefst dieren :-).
Dit bericht werd geplaatst in wat me beweegt en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wanneer is het genoeg? Mag je stoppen, uitblazen of móet je verder?

  1. Lieve Iren,
    Zó waar wat je daar schrijft. En herkenbaar.
    Bedankt dat je me hielp dit weer te zien.
    tot 17-10 a.s.

  2. zij84 zegt:

    Zo waar! Soms hoef je er inderdaad gewoon te zijn, en begrip te tonen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s