Vriendelijkheid, zo zacht…. ben jij er op ingesteld?

“Als mensen vriendelijk tegen je doen krijg je meer zelfvertrouwen.” en “Als je vriendelijk bent tegen mensen zijn ze vaak ook vriendelijk tegen jou.” Dit was mijn vader (87) vandaag opgevallen. Dat iedereen zo vriendelijk tegen hem was. En dat hij daar dus meer zelfvertrouwen van kreeg. Zo simpel en zo mooi. Ik vond het ontroerend. 

Het begon vanmorgen met de WMO-consulent die kwam praten over de indicatiestelling voor huishoudelijke hulp. Al pratend bleek dat mijn vader toch wel heel blij werd van een scootmobiel. Daarmee kan hij zijn autonomie een beetje behouden. Zelf bepalen wanneer je weggaat en terugkomt.

Afgelopen jaar heeft hij moeten aanvaarden dat zijn lichaam niet meer herstelt, zoals dat vroeger ging, toen je nog kon trainen en dat je daarna sterker werd of een betere conditie kreeg. Dat is moeilijk. Je hoofd wil nog wel van alles, maar je lijf wil niet meer mee. En dat je moet vragen of anderen je willen helpen.

Ik herken daar veel in. Dat is echt niet iets van ouderen alleen. Ik denk zelfs dat ik misschien nog wel moeilijker ga doen als ik ouder ben. In kleine dingen merk ik het nu al, dat je moet aanvaarden dat iets niet meer gaat. Ik hoop dat ik op tijd ben met oefenen van hulp vragen. Dat ik af kom van het idee dat we alles zelf moeten kunnen. (we lijken wel gek!)

Sinds de twee hartinfarcten dit voorjaar kijken we als familie hoe we mijn vader nu toch zo goed mogelijk kunnen bijstaan, in zijn wens zelfstandig te blijven. Soms is dat iets doen, ongevraagd, soms er gewoon zijn, samen zijn, even een praatje maken, samen zwijgen, eten.

Vanmiddag heb ik even een dutje gedaan bij hem thuis. Ik had slecht geslapen vannacht en moe. Kon net even tussen de WMO-consulent ’s morgens en de tandarts ’s middags door.  Mijn vader zat in de kamer, krantje te lezen, nadat hij me even toegedekt had. (ik ben 50 he). Zo lief, aandachtig, zorgzaam, warm, wat zijn eigenlijk de juiste woorden? Een zachte streek langs je wang: hier… voor jou….

Bij de tandarts ook al een en al vriendelijkheid: “ik kom u zo halen hoor!” gezegd met een grote glimlach. Tijdens het consult: “Ik begrijp het, wat u bedoelt is dat….?” En steeds weer die glimlach. Ik weet niet waardoor het komt, maar het heeft volgens mij wel te maken met wat je zelf uitstraalt. Hoe sta je in de dag? Hoe ben je ingesteld?

Sinds een aantal weken open ik mezelf  ’s morgens voor de nieuwe dag met een meditatie die me in de eerste plaats herinnert aan mezelf, mijn kern, mijn bedoeling en mijn bedoeling voor deze dag. Birgitte Pastoor’s stem helpt me daarbij. Zij herinnert me elke ochtend aan het feit dat ik mezelf ook vriendelijk mag ontmoeten, met een warm hart. “Liefde is de grootste kracht,…. door alles heen” staat op de kaart die we kregen na haar afscheid.

Image Ik begin het een beetje te begrijpen. Hierboven Boris. Vriendelijkste hond die ik ken, met een glimlach!

 

Advertisements

Over Irèn Alders

Ik ben docent, trainer en coach op gebied van bewustwording en communicatie met patiënten. Ik doe (promotie) onderzoek naar de effecten van een persoonlijke patientcoach op patiëntenparticipatie in de spreekkamer bij een medisch specialist. Aan deze aanpak ligt ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en de Pulsar methodiek veranderkunde ten grondslag. Ik ben lid van EACH (European Association of Communication in Healthcare) en de Nederlandse ver. Voor Medisch onderwijs. Verder houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil door deelname aan het Patient-Provider Interaction netwerk van het Nivel, CBO platform Gedeelde besluitvorming en Patient Empowerment netwerk van IQ Healthcare (Radboudumc). (CRKBO geregistreerd). Verder houd ik van wandelen met onze hond en schilderen met olieverf, 't liefst dieren :-).
Dit bericht werd geplaatst in wat me beweegt en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s