Hoe blijf je in het nu?

Het was weer zo’n week. Heb je ook veel schoteltjes in de lucht gehouden? Gevoel dat er te weinig tijd is? Te weinig uren in een dag, en ze gaan sowieso te snel voorbij. Als zelfstandig professional heb je nog wel eens de neiging om door te gaan, niemand die je remt, als je het niet zelf doet. Als je de pech hebt calvinistisch opgevoed te zijn (en dat ben ik) dan mag je ook niet uit het raam staren, alles moet “nut” hebben. “Ledigheid is des duivels oorkussen”, ook zo’n fijne uitspraak. In wezen allemaal opgelegde patronen, oordelen van anderen (ouders? maatschappij? “vrienden”?). Maar wat vind je eigenlijk zelf?

Ik merk bij mensen om me heen steeds meer behoefte aan even gas terug nemen. Behoefte aan iemand die zegt dat je genoeg doet, dat het genoeg is. Het zou mooi zijn als je dat voor jezelf kon organiseren. Dat je dat tegen jezelf kon zeggen. Ik ben een hardnekkige daarin, met name als ik moe begin te worden, ga ik steeds harder werken. Rusten mag: “als dit nog even af is en dat ook, en dat en dat….. enz.”. Ik ben zelfs wel eens weer gaan roken om maar even te kunnen gaan zitten. (niet zo slim…, gelukkig ook weer gestopt 5 jaar geleden).

Inmiddels weet ik dus van mezelf dat ik een hulpmiddel nodig heb. Het simpele antwoord op de vraag: wat heb ik nodig om even te kunnen rusten, niksen, is: iets te doen. Klinkt paradoxaal, ik weet het. Maar gelukkig hebben we er iets op gevonden: er zijn tegenwoordig dingen te doen die je rust (en ruimte) geven. Meditatie en gebed bijvoorbeeld, naar de vogels luisteren, of bloemen ruiken, of naar de wolken staren.

Ik werd dit weekend helemaal gelukkig van een artikel in de Volkskrant. Een interview met Gavin Preto-Pinney, oprichter van de Cloud appreciation society. Hij heeft er zelfs 4 boeken over geschreven: de kunst van het wolken staren. Wie het nog nooit gedaan heeft mag zijn hand opsteken. Op je rug in het gras liggen en naar de wolken kijken, fantaseren en associëren, steeds veranderende vormen zien, je verwonderen over de vormen.  Er ontstaat ruimte en lucht in je hoofd. Je past je aan aan het trage tempo van de wolken.

Als je je dan op een gegeven moment afvraagt:  wat is er nu aan de orde, voor mij op deze dag, wat is belangrijk dat gebeurt?, dan komt er iets wat wezenlijk is en waar je bewust mee verder kunt. Een kwaliteit die jij aan de dag wilt meegeven, een intentie, iets waar jij je goed bij voelt, in jouw dag. Dit gaat over bewust(er) leven, richting geven. Ik doe dit elke dag sinds enige tijd weer. De dag beginnen met een stilte moment, luisterend naar de vogels, kijkend naar de wolken, bewust van mijn lichaam, gevoel en geest. Het helpt me. Ook als ik me aan het eind van de dag of (zoals nu) de week te realiseren wat er van terecht gekomen is. Ik heb een keus: ga ik door of doe ik het anders? Ik verlang naar anders….

Vandaag staat in het teken van verlangen: verlangen om een nieuwe stap te zetten in de realisatie van patiëntbegleiding. Nodig: heldere geest. Praktisch: aanscherpen  van de aanvraag voor subsidie. Daar gaan we!

Advertisements

Over Irèn Alders

Ik ben docent, trainer en coach op gebied van bewustwording en communicatie met patiënten. Ik doe (promotie) onderzoek naar de effecten van een persoonlijke patientcoach op patiëntenparticipatie in de spreekkamer bij een medisch specialist. Aan deze aanpak ligt ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en de Pulsar methodiek veranderkunde ten grondslag. Ik ben lid van EACH (European Association of Communication in Healthcare) en de Nederlandse ver. Voor Medisch onderwijs. Verder houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil door deelname aan het Patient-Provider Interaction netwerk van het Nivel, CBO platform Gedeelde besluitvorming en Patient Empowerment netwerk van IQ Healthcare (Radboudumc). (CRKBO geregistreerd). Verder houd ik van wandelen met onze hond en schilderen met olieverf, 't liefst dieren :-).
Dit bericht werd geplaatst in wat me beweegt en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s