Je bent oud(er) en je wilt wat?

Een patiëntencoach voor jonge gezinnen. Een patiëntencoach wordt vergoed door gezinszorgverzekeraar Kiemer. Wij begeleiden dan met name de ouders. Wat kun je doen als ouder, als je kind zo ziek is dat je vaak naar het ziekenhuis moet, misschien veel verschillende specialisten ziet, (vervelende) onderzoeken en behandelingen ondergaat? Hoe navigeer je daar door heen, terwijl je ook aan jezelf blijft denken? Kortdurende (max 20 uur) begeleiding werkt efficiency verhogend (aanbod sluit aan bij vraag )en stimuleert effectief zorgaanbod. 

En een patiëntencoach speciaal voor ouderen? Wie durft dat te verzekeren? Er zijn natuurlijk veel meer doelgroepen (al heb ik een hekel aan dat woord) te bedenken die baat kunnen hebben bij een patientencoach. Mijn vader (87, Hengelo) vertelde dit weekend het verhaal van een medebewoner uit zijn flat.Deze man is alleenstaand en moet naar Nijmegen voor een specifiek onderzoek. Hij wil niet alleen, maar kinderen wonen ver weg en zijn druk. Nu heeft hij een vriend gevraagd (ook  oud) uit de omgeving die hem ophaalt. Dat is heel mooi, dat dat nog kan, vooral ook stimuleren. Maar hoe gaat dat in het ziekenhuis in Nijmegen wat ze allebei niet kennen? 

Een paar jaar geleden was ik daar ook met mijn beide ouders toen nog. Mijn moeder had een zeldzame aandoening aan haar oog en was doorverwezen vanuit de oogarts in Hengelo. Ze werd gezien door de professor, er kwamen zelfs assistenten bij kijken. Mijn moeder vond het ergens ook nog wel prachtig. Zoveel belangstelling.

De dokter stelde voor dat ze mee zou doen in onderzoek, moest ze nog een paar keer naar Nijmegen komen voor testjes enz. Mijn oren stonden te klapperen…. Ik denk dat de beste man geen idee had welke organisatie rond deze afspraak zich had afgespeeld. Ik had een dag vrij genomen, om vanuit Zwolle mijn ouders op te halen in Hengelo. Mijn vader rijdt nog steeds zelf, maar het is voor hem (en de andere weggebruikers) beter als hij niet in een onbekende stad reist. Hij kan niet goed opletten. Het is ook erg inspannend en stressvol voor hen om dit te doen, ze moesten minstens een paar dagen bijkomen. 

Je kunt je afvragen of ik me er mee had moeten bemoeien. Mijn moeder vond het immers interessant? Ik denk dat ik er goed aan heb gedaan deelname te voorkomen. Wat ik nu anders zou doen (je leert steeds bij), is dat ik om uitstel van de beslissing had gevraagd. Er even samen over nadenken, de consequenties overwegen. Dat past ook meer bij een patiëntencoach, en dat was ik (dochter en methodiek nog niet ontwikkeld) niet. Een coach is niet emotioneel betrokken, wel betrokken, maar, door zekere afstand, in staat overzicht te houden. Dat is belangrijk in dit soort situaties. 

We laten ons gemakkelijk leiden door het gezag van artsen bijvoorbeeld (er zijn nog wel meer beroepen te noemen). Ik vind het belangrijk dat je je echter steeds afvraagt wat je zelf wilt (ongeacht je leeftijd). Dat is niet altijd goed geleerd of toepasbaar in alle situaties. Hoe je dat op een respectvolle wijze kunt doen is een kwestie van oefenen. Bedenken en zeggen wat je wilt. Hoe doe je dat?

Advertisements

Over Irèn Alders

Ik ben docent, trainer en coach op gebied van bewustwording en communicatie met patiënten. Ik doe (promotie) onderzoek naar de effecten van een persoonlijke patientcoach op patiëntenparticipatie in de spreekkamer bij een medisch specialist. Aan deze aanpak ligt ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en de Pulsar methodiek veranderkunde ten grondslag. Ik ben lid van EACH (European Association of Communication in Healthcare) en de Nederlandse ver. Voor Medisch onderwijs. Verder houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil door deelname aan het Patient-Provider Interaction netwerk van het Nivel, CBO platform Gedeelde besluitvorming en Patient Empowerment netwerk van IQ Healthcare (Radboudumc). (CRKBO geregistreerd). Verder houd ik van wandelen met onze hond en schilderen met olieverf, 't liefst dieren :-).
Dit bericht werd geplaatst in wat me beweegt en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Je bent oud(er) en je wilt wat?

  1. henk038 zegt:

    Je hebt de vaart er behoorlijknin Irèn 🙂 ..have fun blogging!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s