Last van perfectionisme?

De eerste keer dat ik mijn talent benoemde was het: “verbeteraar”. Daar werd ik dus niet blij van, maar dat schijnt normaal te zijn met je talent. De meeste mensen hebben hun talent effectief onderdrukt vanaf hun kinderjaren. Op een gegeven moment moet het er echter toch uit. Het moment waarop, is meestal wel iets met gedoe. (burn out, lichamelijke klachten, frustraties, cynisme, verbroken relaties, enz.).

Het feit dat ik nu via wordpress toch een weblog voor elkaar heb gekregen, is er ook zo’n voorbeeld van: het kan altijd beter. Op de website van stichting Tinkerbell komt het niet zo mooi uit de verf, ik ga nog wel een verbinding proberen te maken. Wanneer is het trouwens goed genoeg? Ik ben ook nog eens sterk visueel ingesteld, dus mooie foto’s zijn voor mij ook belangrijk. Veel water ook, vandaar het plaatje hierboven: aan de kust van de Middellandse zee, met de voeten in het water, wind door mijn haren.  De twee elementen die het belangrijkst voor me zijn. Ze geven me het gevoel van ruimte, nietigheid en tijdloosheid. Dat blijkt ook nauw samen te hangen met mijn werkelijke talent (het kon beter, dat snap je dus..): ruimte creëren.

Toch heb ik af en toe ook last van dat “verbeteren”. Het begon al met de wereld (ben je 16 en puber…), daar ging ik bijna aan onderdoor, dus ik was blij met Stephen Covey over mijn circle of influence. Dat was overzichtelijker. Ook probeer ik me meer in te houden als ik me bewust ben als ik het weer doe. Dat kost me echt moeite, maar ik doe het wel en het lukt me steeds beter. Ik laat het dan los en kijk wat er gebeurt. Wachten, afwachten, nog even….en dat is mooi!

Elke ervaring die dan weer mooi is (er gaat ook wel eens iets zo compleet anders dan ik dacht, dat ik er in eerste instantie niet blij mee ben), geeft weer meer vertrouwen dat loslaten zo gek nog niet is. Door los te laten ontstaat nieuwe ruimte. En dat is dus mijn ding. In nieuwe ruimte kunnen nieuwe inzichten ontstaan en dat gun ik iedereen zo! (vooral mezelf ook).

Mijn leervraag voor dit jaar (tot 21 december) is “ik wil leren zien dat ik een steen ben”. Daarmee bedoel ik dat ik een verschil maak door te er te zijn. Gewoon door wie ik ben en wat ik zonder moeite doe. Dat doe ik ook in mijn werk als patiëntencoach. Bijzonder om te merken dat dat dus werkt! Ik voel dingen aan op mijn manier, en een ander op zijn manier en als je dan doet wat daarbij past (en bij jou) dan voldoet dat! Je hoeft dus niet hard te werken en alles perfect te doen om betekenis te hebben. Hehe, dat scheelt!

Advertisements

Over Irèn Alders

Ik ben docent, trainer en coach op gebied van bewustwording en communicatie met patiënten. Ik doe (promotie) onderzoek naar de effecten van een persoonlijke patientcoach op patiëntenparticipatie in de spreekkamer bij een medisch specialist. Aan deze aanpak ligt ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en de Pulsar methodiek veranderkunde ten grondslag. Ik ben lid van EACH (European Association of Communication in Healthcare) en de Nederlandse ver. Voor Medisch onderwijs. Verder houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil door deelname aan het Patient-Provider Interaction netwerk van het Nivel, CBO platform Gedeelde besluitvorming en Patient Empowerment netwerk van IQ Healthcare (Radboudumc). (CRKBO geregistreerd). Verder houd ik van wandelen met onze hond en schilderen met olieverf, 't liefst dieren :-).
Dit bericht werd geplaatst in wat me beweegt en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Last van perfectionisme?

  1. corapostema zegt:

    Ha Iren, heel leuk te lezen. Ik word getriggerd, door je zin: Ik wil leren zien dat ik een steen ben.
    Hoe zo? Wat is dat die steen?
    Je zegt, het verschil te maken door er te zijn. Dat kan ik zien. Maar ben je dat als steen? Of ben je dat juist door de beweging om de steen heen? Ik weet het niet… ga ik eens over slapen. Dank je.

  2. texpressie zegt:

    Iren, mooi! Loslaten is echt een thema van groei en dat doen wij vrouwen van veertig plus! Groet van Tex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s